Ett körkort innebär en stor frihet. Man behöver inte vara beroende av kollektivtrafik, taxi eller att någon skjutsar. Men det är en liten process att ta körkortet. Det är mycket man måste lära sig, och som förare har man ett väldigt stort ansvar ute i trafiken. Men hur går det till att ta körkort?

Välja rätt trafikskola

Det allra första man bör göra är att hitta en bra trafikskola som man trivs hos. Det är en fördel om undervisningen är relativt flexibel så att man som elev verkligen hinner med allt. Man behöver känna sig trygg med den man övningskör med och ska man också köra privat är det en fördel om man inte lär sig helt olika saker i körningen.

Vilka dokument behövs?

Redan innan du börjar kontakta din trafikskola kan det vara bra att du skaffar de tillstånd som behövs för att övningsköra. Även om du bara vill köra på en trafikskola krävs det ett körkortstillstånd för att du ska få övningsköra. Ska du också köra privat behöver både du och din handledare gå speciella kurser och få tillstånd för körningen. Du behöver också kontrollera din syn hos en godkänd optiker om inte trafikskolan har tillstånd att göra syntester.

När man fått sitt körkort

När du blivit godkänd på ditt slutgiltiga körprov och teoriprov kan det ta ett par dagar innan ditt riktiga körkort kommer. Då få du köra, men du ska ha med dig någon form av legitimation. Den här regeln gäller i maximalt två månader efter dina godkända prov, efter det måste du alltid ha med dig ditt körkort när du kör bil.

Efter att du tagit ditt körkort får du också en så kallad prövotid. Under prövotiden gäller lite striktare regler för den som nyligen tagit körkort. Om man då begår något brott eller kör rattfull kommer Transportstyrelsen att göra lite andra och strängare bedömningar än om du haft körkort i flera år. Prövotiden är de två år som följer efter att du fått ditt körkort. Självklart ska du dock följa regler och lagar även efter att prövotiden tagit slut.