En stor del av alla bilägare väljer att sköta om sin bil helt själv medan andra föredrar att lämna in den på service och låta någon annan se till att allting fungerar som det ska. Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att underhålla sin bil, och genom att göra det själv behöver du inte betala ett företag. Det kan dock tillkomma en viss kostnad ifall du måste köpa nya delar. Som tur är finns det en del butiker som säljer bildelar till ett billigare pris. Det gäller bara att hitta dessa.

 

Saker du kan göra själv

Hjulen på bilen är en viktig del som du måste ta hand om. Det finns mycket som kan påverka hjulen, till exempel temperaturen på vägen där du kör. På grund av detta är det viktigt att du håller koll på hur de ser ut och byter ut hjulen då och då. Alla bilägare vet dock att hjul kan kosta en hel del, Hjuldepån är då ett bra alternativ där du kan köpa begagnade hjul till ett bra pris.

Det finns en hel del saker som bilägare bör känna till för att klara att äga en bil. Förutom att byta hjulen finns det andra saker du kan göra själv för att se till att bilen fungerar på bästa sätt och får en så lång livslängd som möjligt:

  • Byta luftfilter. Det finns en mängd fördelar med att byta luftfiltret. För att bränna av en liter bränsle använder bilar cirka 10 000 liter luft vilket gör att om du byter ut liftfiltret kan du spara bränslet effektivitet en hel del.
  • Kolla oljefiltret. Att ta en titt på oljefiltret och byta det regelbundet är ett av de enklaste sätten att förlänga din bils livslängd. Det hjälper motorn i bilen att köra jämt och smidigt samt gör att prestandan i motorn höjs. Det brukar rekommenderas att du byter oljefiltret efter att du kört mellan 40-50 mil. Oljefiltrets uppgift är främst att hålla borta alla smutspartiklar från motorn.

Är du osäker? Lämna då in bilen

Trots att de saker du kan göra själv för att underhålla din bil är det viktigt att du vet hur du gör dessa saker. Känner du dig osäker eller vet inte hur man byter filter eller hjul rekommenderas det att du tar hjälp av någon. Även om du inte vet hur du underhåller bilen själv finns det något du inte kommer ha några problem med. Det är helt enkelt att hålla bilen ren. Skulle du inte tvätta bilen då och då är chansen att lacken rostar mycket större. Glöm dessutom inte att städa inuti bilen, dammsug och torka av alla ytor. Att tvätta bilen själv kostar dessutom inte särskilt mycket.