En drömsemester för många är att köra runt med sin bil i Europa under någon eller några av sommarmånaderna. I Europa finns dessutom något för alla som tycker om att köra bil längre sträckor. Den som är förtjust i slingriga serpentinvägar med magiska vyer kan styra kosan mot de franska och italienska alperna. Föredrar man doften av hav i förening med ständigt solsken kan man bege sig något längre söderut och glida runt på vägarna kring Medelhavet.

Ny eller begagnad bil?

När man ska bege sig söderöver, och avverka kanske mer än 200 mil innan man är framme vid målet, är det självfallet viktigt att ha en bra bil. Man bör inte bege sig iväg på den typen av resor i en tjugo år gammal bil som har gjort sina bästa år. Att köra längre sträckor är en utmaning för de flesta bilar, även nyare sådana.

Detta innebär inte att man måste färdas i en ny bil. Det går alldeles utmärkt att bege sig på denna typ av resor i en begagnad bil. Det finns ett mycket stort utbud av bra begagnade bilar som utan problem kommer att klara en längre rundtur i Europa. Emellertid bör man välja en bil med något större motor, det rekommenderas inte att man använder sig av en småbil. De må vara smidiga att köra i städer men på Autobahn, eller andra större vägar i Europa, kommer de att vara en plåga.

Lämpliga bilmodeller

Valet av bil beror även på hur många man är som ska få plats i bilen. Det är trots allt stor skillnad på att köra ensam jämfört med om hela familjen ska med på resan. Men oavsett hur många som följer med på resan är en kombi ofta ett smart alternativ. Det gäller framförallt om man har utrustning, till exempel i form vandringsutrustning, dykutrustning eller golfklubbor, med i bagaget. I en kombi finns det alltid det där extra utrymmet som man så ofta behöver när man är på semester. Om inte annat kan det extra utrymmet användas för att köpa vin och andra trevligheter för att ta med hem till Sverige.

De klassiska kombimodellerna som lämpar sig väl för längre resor är BMW:s 5-serie och dess touringmodell eller någon av Mercedes-Benz modeller i E-klassen. Dessa bilar är ett under av komfort och är en ren njutning att köra även under längre sträckor. För den som har en något mindre plånbok kan Skoda Octavia eller KIA Ceed vara två mycket prisvärda och driftsäkra alternativ. Oavsett vilken bil som man slutligen väljer bör man köpa en begagnad bil av en väletablerad bilförsäljare. Då kan man vara säker på att den bil man köper är besiktigad och i bra skick.