Bilar och bilåkning är dock inte endast något som utförs i största säkerhet, det förekommer nämligen även tävlingar inom bilsport där det ofta innebär att man så snabbt som möjligt ska ta sig från en punkt till en annan. Detta är troligen en av världens farligaste sporter, särskilt då många bilar tävlar samtidigt på en trång bana.

De största bilsporterna är rally och racing. Rally körs ofta i vanligare typer av bilar och på ödsliga landsvägar, racing däremot utövas ofta på särskilda arenor med åskådarplatser. Dessa bilar är även byggda för att vara så snabba som möjligt. De snabbaste racingbilarna kallas för formel 1.

I Sverige är det som kallas för folkrace stort och innebär att man tävlar i vanliga bilar. På typiskt svenskt sätt är det regel på att man måste erbjuda sin bil till försäljning efter att loppet är avklarat. Detta beror på att folkracebilarna inte ska trimmas. De flesta vill nämligen inte lägga ner pengar på en bil som de endast kan använda en gång. Folkrace är antagligen den största grenen inom svensk bilsport. I övrigt har Sverige inte varit särskilt framgångsrika inom just bilsport. Det finns dock ett svenskt förbund för just bilsport.