Det kan vara lite knepigt om man ska köpa en begagnad bil privat, för då är det några goda råd och tips som man bör ha i åtanken innan. Men framför allt en checklista som går och bocka av allt eftersom, vilket gör att köpet kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt.

Förberedelser

Innan man möter ägaren, vet man oftast vilket registreringsnummer som bilen har. Då kan man göra några kontroller först och det är:

  • Ta och kolla om det är säljaren som äger bilen, för att kunna kontrollera det när ni sedan möts. Be om att få se körkortet.
  • Lagen för god tro gäller inte längre, så då blir man som köpare den som blir ansvarig om inte allt står rätt till.
  • Kontrollera om det finns några lån på bilen. Skulle det vara så, gäller det att lånet blir löst i samband med att man köper bilen.
  • För att vara riktigt på den säkra bör man kontrollera bilens historik.
  • Har det varit många ägare på bilen, gäller det att se upp och se det som ett varningstecken. Det kan vara så att bilen har använts som taxi och har därför ett högt miltal eller i värsta fall varit med om en bilolycka.
  • Säljs bilen extra billigt, är det extra viktigt att göra kontrollerna, för den kanske är stulen eller något liknande.

Kontrollerna går att göra via Transportstyrelsen hemsida, men det går att ringa direkt dit om man inte har haft någon möjlighet att göra kontrollerna innan man möter ägaren.

Provkör

Det är en självklarhet att man måste provköra bilen innan ett köp genomförs. Men innan provkörningen lyssna på motorn så den låter okej och kontrollera lastutrymmet är okej, att man sitter bra och om bältena fungerar.

Efter provkörningen eller under tiden man testar bilen, bör man kontrollera mönsterdjupet på däcken. Bilen utsida så att det inte finns skador i lacken. Se till att alla reglage, växellåda och koppling. Men framför ska man inte ha stereon ingång under provkörningen, eftersom då går det att lyssna om det finns några missljud i bilen nämligen.

Genomgång

Se till att titta på papperna från bilbesiktningen för att se om det fanns några anmärkningar. Det gäller också att man får alla nycklar till bilen. Kontrollera serviceboken för att se om all service är gjord.

Köp

Behöver man låna pengar till köpet hittar man fler långivare på nätet och man söker precis om man skulle leta för att sälja en faktura, standardkontrakt för köp av begagnade bilar eller liknande via en sökmotor. Det allra viktigaste är att rapportera att bilen har bytt ägare till Transportstyrelse, som går att göra via deras app. Annars går det att skicka in ägarbytes-handlingarna via post till Transportstyrelsen, men det behöver postas direkt.