Oavsett om du är på jakt efter din allra första bil eller om du helt enkelt bara vill uppdatera dig till den senaste Hyundai bilen så kan du behöva få hjälp med finansieringen. En bil är vanligtvis ett mycket dyrt inköp och det kan vara svårt att spara undan tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa bilen kontant. Idag är det absolut vanligast att man faktiskt vänder sig till en bank eller en bilförsäljare som erbjuder avbetalningar på fordonen. Utan detta hade miljontals med människor inte kunnat ha råd med den bil som de har idag och således kanske inte kunnat ta sig fram på önskvärt sätt.

 

Ansöka om ett lån

 

Det smartaste och absolut enklaste sättet att ansöka om ett lån för bilen är att använda sig av internet. På internet har du möjlighet att jämföra de olika lånegivarna och bankerna med varandra, för att på så sätt se till att du får exakt de belopp du vill ha men med en riktigt bra ränta och en löptid som passar dig. Ansökan är nästan alltid helt kostnadsfri och efter en snabb kreditupplysning kommer du att få ett preliminärt besked. Behöver långivaren eller banken få in mer uppgifter från dig så kommer du att bli kontaktad. Det kan t.ex. handla om ett arbetsgivarintyg eller lönespecifikationer.

Vilket lån ska man välja?

Generellt sett finns det två olika låneformer att välja mellan när man vill betala sin bil med hjälp av ett lån. Du kan antingen välja att ansöka om ett privatlån utan säkerhet eller så väljer du ett billån där bilen i fråga står som säkerhet på lånet. Precis som med allt annat finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Vid ett privatlån får du använda pengarna till vad du vill och kraven är relativt låga. Billånet å andra sidan har bilen som säkerhet, vilket betyder att du alltid kan känna dig säker med att du kommer kunna betala av lånet, även om du då kanske inte får behålla bilen.

Att tänka på

  • Låna aldrig mer pengar än vad du är i behov av
  • Jämför lånegivare och banker med varandra för att hitta bästa lånet
  • Välj en låneform som passar dig och din ekonomi
  • Ta aldrig ett lån om du är osäker på att du kommer kunna betala tillbaka
  • Är du medlem i facket? Vissa fackförbund erbjuder bra medlemslån hos storbanker med låg ränta