Att skaffa en ny bil innebär i de flesta fall en rejäl investering. Beroende på hur bilintresserad eller kunnig man är, är det inte alltid helt lätt att välja ny bil eftersom det finns så mycket att välja bland på marknaden. När man väl har valt det bilmärke man vill satsa på, finns det ännu fler val i form av bilmodell, motoralternativ, typ av växellåda och nivå av utrustning. Här gäller det med andra ord att vara systematisk och inte stressa fram ett bilköp – ta därför god tid på dig innan du bestämmer dig. Här kommer vi att ta upp de faktorer du bör ha i åtanke när det börjar bli dags att leta ny bil.

Vad behöver du?

Precis som rubriken antyder, bör du för det första fråga dig själv vad du ska ha bilen till. Är den tänkt som en pendlarbil för 1 eller 2 personer i bilen, ska den dra husvagn, eller rymma en familj på 5 personer? Allt detta avgör lämpligen ditt val av biltyp. Det är först när du kommit fram till vilken sorts bil du behöver som du kan börja titta på olika märken och modeller och de motsvarigheter som finns.

Vad får bilen kosta?

Något som till stor del påverkar ett nybilsköp är priset. Här handlar det förstås primärt om inköpspriset för själva bilen, men också vad det kommer att kosta att äga bilen. Här handlar det därför om att lägga ihop alla kostnader, där det oftast rör sig om följande:

  • Kostnad månadsvis för själva bilen, det vill säga amorteringsbelopp eller leasingkostnad
  • Bränslekostnad (en kostnad som är mycket låg om det handlar om en laddhybrid)
  • Försäkring
  • Fordonsskatt
  • Servicekostnad

Eftersom bränsleförbrukningen kan variera kraftigt mellan olika bilar, är detta en ganska betydande kostnadspost att ta hänsyn till. Vad gäller servicekostnaden handlar det ofta om att på egen hand jämföra priserna hos olika verkstäder. Här finns det mycket att spara. Försäkringen är också väl värd att jämföra. Tänk också på att försöka pruta på bilen du köper. Det är alltid värt ett försök! Ibland kan man få med vinterhjul och annan utrustning gratis, eller till ett reducerat pris.

Övriga aspekter

När du har gått igenom kostnaderna och kommit fram till vad det får kosta att äga en bil, är det dags att ge sig ut och provköra. Att provköra är en mycket viktig del, eftersom du måste känna dig bekväm med bilen på alla sätt. Exempelvis bör du bilda dig en uppfattning om komforten, både vad gäller sittkomfort och ljudnivå ute på väg. Det är också bra att jämföra olika motoralternativ om möjligheten finns, så att motorkraften räcker till för dina behov. Fundera också på om du vill ha manuell eller automatisk växellåda. Slutligen; glöm inte att involvera andra personer som ska åka med i bilen – det är bra att få andras åsikter när det handlar om ett bilköp.