En vacker blå Renault

Vackra vägar för utflykterBilmärket Renault har fått sitt namn efter fransmannen Louis Renault. Louis Renault byggde sin första bil 1898 och tillsammans med sina två bröder grundade han företaget “Renault Frères” som betyder Bröderna Renault på franska. 1908 blir Louis ensam ägare av företaget Renault och kallar nu sitt företag för “Automobiles Renault”, vilket ungefär betyder Renaults bilar. Han förstår att han måste lära sig och börja producera sina bilar enligt löpande band- principen och åker därför till USA för att se hur Henry Ford bygger sina bilar i Ford-fabriken. Renaults bilar blir direkt en succé.

Under första världskriget slutade Renault att bygga personbilar och ställde om sin produktion för krigsmaskineriet i stället. I krigets dagar behövde inte många privatpersoner bilar utan det franska folket hade det svårt som så många andra i världen. Renault tillverkade i stället motorer till flygplan och stridsvagnar. Företaget gjorde också ammunition. I mellankrigstiden tillverkade man personbilar för att sedan under andra världskriget återigen tillverka motorer för krigsföring. Efter kriget började en av Renaults mest kända bilmodeller tillverkas, 4CV, som ännu idag är en klassiker. För att lägga vantarna på en sådan behövs kan du hitta ett lån som passar dig med enklare.se, vem skulle inte vilja köra runt i en sån?

 

Det är många som har barndomsminnen till just 4CV som blev en riktig kultklassiker från Renault. Biltillverkaren har många sådana berömda modeller bakom sig. Vem minns inte Renault 8 till exempel? Eller ännu hellre Renault Alpine? Alpine är samlingsnamnet för Renaults serie av sportbilar som började tillverkas på mitten av 70-talet. I samma fabrik som Alpine tillverkas också superkultbilen Spider.

Kuriosa om Renault

En av de nyare Renault-bilarnaNär man tänker på Påven och bilar tänker man kanske först och främst på den så kallade “Popemobile”; en slags förstärkt jeep där hela överdelen består av skottsäkert glas som Påven åker i då han ska möta sin publik. Men mindre känt är kanske att den nuvarande Påven Franciskus har en egen privat bil som han själv kör runt med i Vatikanen. Franciskus kör en donerad Renault 4 från 1984. Tänk vilken syn, den i helvitt klädde ledaren av katolska kyrkan köra själv i en vit Renault 4.

Idag är Renault ett självklart inslag på bilmarknaden och har ett välförtjänt gott rykte om sig. Många modeller har tillverkats under flera års tid och ses ofta ute på vägarna. Från deras allra minsta modell Twizy som bara rymmer en person till den i jämförelse kolossala modellen Trafic.

I år 2018 är det exakt 120 år sedan de Louis Renault byggde den första bilmodellen som bär hans namn. Företaget har sedan dess lyckats med konststycket att hänga med i trender, hålla sig flytande under krigsåren och fortfarande vara ett bilmärke att räkna med. En extra eloge bör ges till att Renault också har behållt sin fingertoppskänsla för banbrytande design som vågar sticka ut i mängden. Idag har de många olika modeller för alla typer av behov och familjekonstellationer. Från singelhushållet i storstan till barnfamiljen. nu fyller Renault 120 år och de förtjänar ett ordentligt firande